Een duurzaam dorpshuis, een dorpstuin, een workshop biologisch tuinieren voor bewoners of je eigen dorpsappelsap maken: allemaal initiatieven die goed zijn voor het hele dorp. Op woensdagavond 19 februari kwamen verschillende bewoners van het Groningse platteland bijeen op de eerste inspiratiebijeenkomst van Duurzame Dorpen Groningen in Zijldijk om kennis, ervaring en creatieve ideeën uit te wisselen. Wat kun je allemaal doen als dorp? Wie heeft ervaring en wie kan mij helpen? Hoe heb jij het gedaan? Wat en wie heb ik nodig? En hoe betalen we dat?

Voor de avond waren verschillende inspiratoren uitgenodigd, want ‘goede ideeën komen niet vanzelf! Eén daarvan is Wik Blok van 2Bunders. Om te komen tot haar plan nodigde Wik destijds vrienden, professionals en buitenlui uit om met haar mee te denken: “Ik wil iets doen, maar wat?” Er ontstond een vruchtbare brainstorm en letterlijk een muur vol ideeën. 2Bunders ontstond: een stadsboerderij met de ambitie om uit te groeien tot een duurzame camping met een huiskamerrestaurant. Wik maakte dankbaar gebruik van haar omgeving: “Ik zette een oproepje in mijn nieuwsbrief of er iemand kon helpen met de marketing, bleken er opeens allemaal mensen verstand van te hebben!” Wat er nodig is om je idee tot een succes te maken? Wik laat zien dat je met enthousiasme een heel eind komt. Ook al is dit geen dorpsinitiatief, het is een inspirerend voorbeeld van hoe je een goed idee bedenkt en organiseert. Betrek mensen en durf (hulp) te vragen! Meer informatie over Wik en haar stadsboerderij vind je op 2bunders.nl.

Dorpstuin de Heemen in Stedum is een écht duurzaam dorpsinitiatief! Lorette Verment, tuinvoorzitter, vertelt in Zijldijk: “Elke woensdag- en zaterdagochtend zorgen vrijwilligers ervoor dat de sla en radijsjes groeien als kool. De opbrengst van de oogst wordt onder de vrijwilligers verdeeld en de rest wordt verkocht voor een vriendelijk prijsje”. Tussen de groenten en bloemen groeit creativiteit. Regelmatig is er een activiteit, zoals het maken van potjes uit de Groninger klei. Stedum is de trotse maker van de Steemer Appelsap: een resultaat van samenwerking tussen 30 huizen in Stedum en een wijnboerderij in Wirdum. Elk jaar rijdt een paard en wagen langs de huizen om appels op te halen bij de appelboombezitters. Vorig jaar resulteerde dat in 2.000 flessen! De dorpstuin levert de inwoners ontspanning, gezelligheid, ontmoeting, kennis en een dorpsproduct om trots op te zijn!

Tenslotte sprak de winnaar van de Duurzame Dorpen verkiezing van 2012: dorpshuis de Pompel in Overschild. Nadat de basisschool waar ook het dorpshuis gevestigd was zou gaan sluiten, werd een plan bedacht om het dorpshuis te redden. Want het dorpshuis behouden, dat kon niet anders! Rob Gramberg vertelde uitvoerig over het proces van aanbesteden, fondswerving en energieadviseurs. In maart is de eerste kWh terugverdiend, dankzij de 120 zonnepanelen die op de daken zijn geplaatst. Naast de benodigde bedrading, de luchtwarmtepomp en speciale radiatoren, moest werkelijk alles op de kop: de draagmuren, de meubels, de overleden keuken en zelfs de gordijnen. Gelukkig had de penningmeester van het bestuur al 25 jaar de vinger op de knip, en kon de Pompel een eigen investering doen. De gemeente en provincie waardeerden dit initiatief en pompten geld in de Pompel. Met trots kunnen we zeggen: het is Overschild gelukt en in het najaar van 2014 worden de deuren geopend!

Deze architect is doortastend, creatief en resultaatgericht. Een goede leefomgeving is waar het volgens haar om draait, helemaal wanneer dit samenkomt op ruimtelijk én sociaal vlak. Annette was van 2012 tot 2015 projectleider bij Roeg & Roem en nu werkzaam als architect bij TWA architecten.

Bekijk al onze bloggers