Roeg & Roem viert dit jaar het wonen. Daarin staan frisse ideeën over de toekomst van het wonen centraal. Deze keer geen woonconcept, maar multifunctioneel centrum ‘It Werflân’ in Rottevalle. Gebouwd volgens het C2C-principe en met een duurzaam proces waarin het dorp de touwtjes in handen had. Een bijzonder project én proces dat tot de verbeelding spreekt!

Alles onder één duurzaam dak

De eerste plannen voor een nieuw dorpshuis werden al in 2009 gemaakt. ‘We wilden iets met duurzaamheid doen en toen stelde Doarpswurk voor om het eerste c2c-dorpshuis van Nederland te worden,’ vertelt Hennie Meppelink van het dorpshuisbestuur. Toen ze in 2012 met de bouw van start zouden, kwamen de beide scholen uit het dorp met het verzoek of ze als gefuseerde nieuwe school konden meedoen in de nieuwbouw. Dat betekende wel dat het hele proces van plannen maken opnieuw moest beginnen. Bovendien nam de gemeente het project over van het dorpshuisbestuur, maar deze bleef een belangrijke vinger in de pap houden. ‘Als je het wilt hebben zoals je zelf hebt bedacht, moet je er bovenop zitten. Wij hebben altijd gezegd: het is ons mfc, dus jullie moeten naar ons luisteren’, zegt Meppelink stellig. MFC It Werflân bestaat nu uiteen school, dorpshuis, kinderopvang en peuterspelen

Van wieg tot graf

Duurzaamheid stond voorop bij de bouw en de inrichting van MFC It Werflân in Rottevalle. Dat betekende bijvoorbeeld dat het materiaal zoveel mogelijk uit de regio moest komen, maar ook de benodigde mankracht. Het is voor zover bekend het eerste openbaar nutsgebouw dat is gebouwd en ingericht volgens de principes van cradle to cradle (C2C). De houten bar, het zeildoek op de barkrukken, afkomstig van het skûtsje ‘de Rot’ uit Rottevalle, benadrukken de lokale invloed op de bouw en het interieur. Net als de stoelen in de huiskamer waarvan de zittingen van voormalige klimtouwen zijn gemaakt. De wanden in het hele gebouw bestaan uit houten platen die met schroeven zijn vastgezet. ‘Als je het gebouw afbreekt, kun je ze weer opnieuw gebruiken. Afval bestaat niet; als je het niet meer nodig hebt, kun je het ergens anders voor gebruiken en belast je het milieu er niet mee,’ vertelt Hennie Meppelink in een interview met Doarpswurk.

Roeg & Roem & Rottevalle

Ruim een jaar geleden was Roeg & Roem met het derde WIJKatelier te gast in Rottevalle. De bouw zou rond die tijd van start gaan, een belangrijke mijlpaal. Dit jaar hopen we nog eens langs te gaan om het gebouw in volle glorie te bewonderen. En om de film te zien die over het hele proces is gemaakt. We houden je op de hoogte!

Master Kuiperswei 1, Rottevalle

Meer info:

Volgens Dien maak je plannen niet achter je bureau. Daarom gaat ze graag op pad om te horen en zien wat er speelt in de noordelijke roemte. Ze heeft haar eigen studio voor sociaal ruimtelijke vraagstukken en werkt sinds 2015 als projectleider bij Roeg & Roem. Dien verbindt en prikkelt en denkt graag buiten gebaande paden.

Bekijk al onze bloggers