In Frederiksoord is in mei de bouw van een militair basiskamp, de locatie van kunstproject Entre Nous. Met deze ‘humanitaire missie in eigen land’ wil beeldend kunstenaar Edwin Stolk de verzorgingsstaat van nu ter discussie stellen en tegelijkertijd een podium zijn voor innovatieve en bijzondere ontwikkelingen in het gebied. In september 2017 is het kamp gereed: vier weken lang wonen en werken er twaalf kunstenaars en staat de poort open voor iedereen. Er is in deze periode een uitgebreid publieksprogramma waarin van alles te zien en te doen is. Iedereen kan onderdeel worden van dit onderzoek naar de verzorgingsstaat van morgen en meedenken hoe die eruit zou moeten zien.

Het project is stond stand gekomen door samenwerking met Stichting KiK, de Maatschappij van Weldadigheid, Defensie, Provincie Drenthe, de gemeente Westerveld en vele andere partijen.

Samenwerking met Roeg & Roem

Het programma in september bestaat uit presentaties, debatten, workshops en nog veel meer. Alle onderdelen in het programma komen voort uit de overkoepelende vraag: ‘Hoe kunnen we de kwaliteiten van onze gedeelde leef- en werkruimte waarborgen voor de toekomst, in tijden van individualisering en een terugtredende overheid?’ Met andere woorden, wie pakt de handschoen op, welke alternatieve modellen zijn er voor het regelen van zaken die alleen collectief kunnen worden georganiseerd? Buiten de vragen die al op tafel liggen worden bezoekers, bewoners en ondernemers uit de regio van harte uitgenodigd om hun aandachtspunten in het kamp kenbaar te maken en samen te zoeken naar oplossingsrichtingen.

Ook Roeg & Roem zal een onderdeel van het programma verzorgen. Daarin zullen de jongeren centraal staan. Hoe kijken zij tegen het gebied aan? Voelen zij zich achterblijvers? Of misschien wel gebiedsdragers?

Bijdragen

Ben je enthousiast geworden en wil je op de hoogte blijven? Of wil je zelf een bijdrage leveren? Basiskamp Entre Nous is nog op zoek naar allerlei vrijwilligers; van interviewers en gastheren tot verkeersregelaars of mensen die de kunstenaars kunnen assisteren. Ondernemers kunnen contact opnemen via stichtingkik@xs4all.nl. Vrijwilligers kunnen zicht aanmelden bij één van de vrijwilligersservicepunten of via Stichting KiK. De ontwikkelingen in en rond het basiskamp zijn te volgen op de facebookpagina van @BasiskampEntreNous en

Meer info:

Merel is altijd op zoek naar manieren om het beste in elkaar naar boven te halen. Want het is daar waar mensen elkaar ontmoeten dat er iets bijzonders kan ontstaan. Het zijn dan ook niet haar studies filosofie en journalistiek waar ze het meest van leert maar de plekken waar ze komt en de bijzondere mensen die ze daar spreekt. Met veel plezier is ze sinds 2016 projectleider bij Roeg & Roem

Bekijk al onze bloggers