Delen van Groningen worden geconfronteerd met aardbevingen en krimp. We zien oplopende emoties, scheuren in muren, ministers die de plank misslaan. De tegenstellingen worden steeds extremer. Initiatieven en plannen lopen vast in gesteggel over regels en geld. Hoe komen we uit deze vicieuze cirkel? Hoe krijgen we alle betrokkenen mee in een golf van daadkracht en innovatiedrang? De Doorgeefcamera gaat van hand tot hand in aardbevingsgebied en brengt de vele initiatieven en de innovatiekracht in de regio in beeld. Benieuwd? Houd de website in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Frustratie

In het voorjaar van 2017 was de Rijksbouwmeester op bezoek in de regio om zelf te zien en horen wat er speelt in het aardbevingsgebied. Floris Alkemade sprak met bewondering over de vele initiatieven die van de grond komen. Maar zag ook dat ze gepaard gaan met enorm veel frustratie over procedures en regels. ‘Hoezo nuchtere Groningers?’ vroeg Alkemade zich hardop af. Tijdens zijn reis door de provincie zag de bouwmeester vooral veel emotie. Hij rondde zijn bezoek af met een mooie voorzet. ‘Ga eerst eens alle initiatieven die er zijn inventariseren. En breng daarbij ook de frustratie in beeld, waar loopt het vast? Door dit in kaart te brengen weet je welke obstakels je weg moet nemen om verder te komen.’

Doorgeefcamera

Roeg & Roem pakt de handschoen op. Onze Doorgeefcamera gaat van hand tot hand, van dorp naar dorp en brengt in beeld welke ideeën er zijn. Dorpen met initiatieven, bouwers met slimme technieken, gedupeerden die kennis willen uitwisselen komen aan bod. Wat zou iedereen moeten weten, maar is tot nu toe onderbelicht gebleven? De tijdelijke bezitter van de Doorgeefcamera brengt zijn plan in beeld en vult 6 vragen in:

Een grote verzamelbak

Van elk bezoekje komt een verslag op de website van Roeg & Roem met foto’s en de uitkomsten van het vragenformulier. Ook worden contactgegevens vermeld zodat betrokken partijen elkaar op kunnen zoeken. Op deze manier ontstaat er een eerste verzamelbak die oplossingen en obstakels inzichtelijk maakt. Met de Doorgeefcamera willen we een nieuw elan aanjagen: samenwerken met een positieve insteek, om te voorkomen dat energie verzand in frustratie.

Volgens Dien maak je plannen niet achter je bureau. Daarom gaat ze graag op pad om te horen en zien wat er speelt in de noordelijke roemte. Ze heeft haar eigen studio voor sociaal ruimtelijke vraagstukken en werkt sinds 2015 als projectleider bij Roeg & Roem. Dien verbindt en prikkelt en denkt graag buiten gebaande paden.

Bekijk al onze bloggers