Voor steeds meer huurdersverenigingen is het lastig om het dagelijks bestuur rond te krijgen. In Kostverloren (Groningen) hebben ze daar gelukkig geen last van. Hoewel het de laatste huurdersvereniging is van Nijestee, draait de HVK op volle toeren. Jacob Bolhuis, voorzitter van de HVK, vertelt bevlogen over de buurt, het buurtcentrum en alle activiteiten die er worden georganiseerd. Op 24 november is Roeg & Roem te gast bij de HVK voor de derde en laatste sessie van de Huisvesting TrilogieLeefbaarheid anno nu

Sociale huur en koop

Kostverloren is een gemengde buurt van koop- en sociale huurwoningen ten westen van de Groningse binnenstad. Alle huurwoningen zijn in bezit van Nijestee. Een deel van deze woningen zullen de komende jaren in de verkoop komen. De HVK speelt goed in op deze mix van huur en koop door ook bewoners met een koopwoning bij de vereniging te betrekken.

Kostverloren Kwartier

De activiteiten die HVK organiseert zijn al net zo breed als haar ledenbestand. Van een dagexcursie naar Ameland tot kerstdiners en wijnproeverijen. Altijd rekening houdend met gezinnen met een smalle portemonnee. Uitvalsbasis voor de HVK is de Rembrandt Caemer. Daarnaast is de HVK veel te vinden in buurtcentrum het Kostverloren Kwartier.

Spreekbuis van de buurt

Maar de HVK zijn ook de ogen en oren van de wijk. Naast een signaleringsfunctie op sociaal en fysiek gebied, vormt de huurdersvereniging ook een laagdrempelig aanspreekpunt voor buurtbewoners. “Denk bijvoorbeeld aan overlast,” vertelt Jacob. “Dan vraag ik eerst of de mensen het onderling al geprobeerd hebben op te lossen. Lukt dat niet, dan speel ik het door naar de juiste partij.” Soms is dit de corporatie, maar soms ook de wijkagent. Huurdersvereniging Kostverloren trekt samen met Nijestee, het Wij-team en de politie op in het zogenaamde leefbaarheidsoverleg. Deze overleggen zorgen ervoor dat de lijntjes kort zijn als het gaat om leefbaarheid in de wijk.

Leefbaarheid anno nu - 24 november

Nieuwsgierig geworden naar HVK? Kom dan 24 november naar de derde en laatste sessie van de Huisvesting Trilogie, Leefbaarheid anno nu. Het samenwerken van verschillende partijen rond leefbaarheid in dorpen en wijken is een actuele uitdaging. Hoe versterk je elkaar als samenwerkingspartners. En hoe leg je verbinding met de buurt. Dat is de uitdaging waar we mee aan de slag gaan! Mee doen? Meld je hier aan.

Jacob van Ruysdaelstraat 73, Groningen

Meer info:

Volgens Dien maak je plannen niet achter je bureau. Daarom gaat ze graag op pad om te horen en zien wat er speelt in de noordelijke roemte. Ze heeft haar eigen studio voor sociaal ruimtelijke vraagstukken en werkt sinds 2015 als projectleider bij Roeg & Roem. Dien verbindt en prikkelt en denkt graag buiten gebaande paden.

Bekijk al onze bloggers