Onderstaande blog is van Sjoerd Nota.

De beste gerechten zijn meestal heel eenvoudig. En zo is het vaak ook met goede ideeën. Maar hoe brengen we goede ideeën verder?  Hoe krijgen we nieuwe initiatieven van de grond in Leeuwarden, de stad die steeds meer begint te borrelen en te bruisen? Het antwoord van Gosé Posthumus van Rizoem is heel simpel. Organiseer een SO(e)P. Samen met Roeg & Roem werd er 14 april een soep-maaltijd in een van de meest broeiende plekken van Leeuwarden, De Blokhuispoort, georganiseerd. Gosé deed het recept van de werkwijze naar Detroit’s voorbeeld uit de doeken. Wat speelt er allemaal in de culturele hoofdstad van 2018 en kan Leeuwarder SO(e)P hierin iets betekenen?

Samen eten

Kleine creatieve ideeën die de wereld een beetje mooier kunnen maken hebben soms een klein zetje in de goede richting nodig. Bij een SO(e)P presenteren creatieve bewoners hun ideeën die lokale betekenis hebben. Dit kunnen voorstellen op allerlei gebieden zijn, bijvoorbeeld kunst, cultuur, onderwijs, technologie of sociaal ondernemen. Tijdens een SO(e)P worden er 4 initiatieven gepresenteerd. Maar alles begint met samen een bord soep eten op een inspirerende plek, dé manier om verbindingen te leggen en inspiratie te delen. Alle deelnemers brengen positiviteit, creativiteit en een klein beetje geld mee voor in de grote pot. Aan het einde van de maaltijd wordt er gestemd en degene met het beste idee kan met de opbrengst uit de pot zijn of haar idee verder de wereld inbrengen. En de overige deelnemers hebben een heerlijk bord soep gehad, nieuwe ideeën opgedaan en inspirerende nieuwe lokale en sociale verbindingen gelegd.

Een simpel recept

Het soepje van 14 april was een voorproefje. Want welke smaak zou een Leeuwarder SO(e)P moeten krijgen? Daar wilden Rizoem en Roeg & Roem het graag over hebben met de aanwezigen. Moet de SO(e)P ingezet worden als antwoord op sociale achterstanden? Kan de SO(e)P net afgestudeerde studenten en jonge startende ondernemers op weg helpen om hun dromen te verwezenlijken? En geven we de SO(e)P buurtgericht, en dus heel lokaal, vorm of mag de hele stad mee-eten? Uiteindelijk werd de soep minder heet gegeten, dan zij werd opgediend. Het recept van de SO(e)P is eenvoudig, de doelen zijn dan ook: inspireren, verbindingen leggen en goede ideeën op weg helpen. Na de zomervakantie zal naar verwachting de eerste Leeuwarder SO(e)P worden opgediend. Belangstelling of meer weten? Stuur dan een mailtje naar Rizoem of Roeg & Roem.

Volgens Dien maak je plannen niet achter je bureau. Daarom gaat ze graag op pad om te horen en zien wat er speelt in de noordelijke roemte. Ze heeft haar eigen studio voor sociaal ruimtelijke vraagstukken en werkt sinds 2015 als projectleider bij Roeg & Roem. Dien verbindt en prikkelt en denkt graag buiten gebaande paden.

Bekijk al onze bloggers