Donderdag 28 november was het tijd voor het derde en laatste labLOKAAL van Roeg & Roem en Rizoem: een praktische en interactieve snelkookpansessie rondom leegstand in krimpgebieden. Na de labs in Drenthe en Friesland streken we ditmaal neer in Sappemeer in Groningen. Bewoners, ondernemers, creatieve denkers en specialisten bogen zich over de mogelijkheden voor een leegstaande winkelruimte van 800 m2 van Steelande. Een actueel thema in krimpgebieden. Ieder gebouw staat op zichzelf, maar zijn er ook algemene lessen te halen uit deze casus? De belangrijkste uitkomst van dit labLOKAAL: het pand biedt nog volop kansen, maar een invulling dient zich niet vanzelf aan. Breng het pand dus actief onder de aandacht en kijk hiervoor niet alleen maar naar een puur commerciële invulling.

De verhuur van bedrijfspanden is zeer problematisch geworden door ontwikkelingen als de aanblijvende economische crisis en krimp. Het pand van Steelande wonen is een groot pand met zo’n 800 m2 aan winkelruimte, kantoor en een magazijnruimte. De ruimte is ooit ontwikkeld voor een supermarkt, maar de supermarkt is al snel verhuisd naar een ander pand. Achtergebleven is een cascoruimte zonder voorzieningen. Het pand op de begane grond van een seniorencomplex staat inmiddels al bijna twee jaar leeg. Steelande wonen wil bij voorkeur alle bedrijfsruimtes afstoten, maar ook verkoop is op dit moment zeer moeizaam. De uitdaging van Steelande voor het labLOKAAL: Hoe kunnen we een zinvolle en bij voorkeur rendabele invulling aan dit pand geven?

Dat je met weinig middelen al veel kunt doen in leegstaande panden, lieten Dennis Mous en Jack Brandsma van RestRuimte zien in hun presentatie. Ontwerper Jack Brandsma ontwierp een set meubels waarmee je in een handomdraai een leegstaande ruimte in een kantoor omtovert. RestRuimte ziet veel mogelijkheden om werkloosheid en leegstand te combineren. Geef startende ondernemers de kans om op een laagdrempelige wijze te starten met een bedrijf door gebruik van leegstaande panden.

Na een uitvoerige sterkte-zwakte analyse waaruit bleek dat het gebouw toch meer kansen biedt dan in eerste instantie gedacht, presenteerden de verschillende groepjes hun aanbevelingen. Conclusie van alle groepen: het pand gaat zichzelf niet verhuren. Steelande zal dus actief aan de slag moeten. Maar hoe zouden ze dat kunnen doen?

– Stel ondernemers centraal. Organiseer een ondernemersroute waarbij je vraag en aanbod met elkaar in contact brengt. Zoek de samenwerking met gemeente, Kamer van Koophandel en winkeliers.

– Ga uit van een omzet gerelateerde huur.  Kijk naar de mogelijkheden voor een maatschappelijke onderneming/coöperatie, zoals bijvoorbeeld een werkervaringsplaats.

– Organiseer een ‘krijtdag’ en nodig hiervoor kleine ondernemers uit. Ondernemers huren per m2 en met de ruimtebehoefte van al deze ondernemers vul je al puzzelend het pand. Investeer vooraf in gas, licht en water voorzieningen en maak flexibele huurcontracten mogelijk.

– Zet het pand een jaar in de etalage en onderzoek de mogelijkheden voor het opknippen in kleinere ruimtes. Zoek hiervoor vooral contact met zorgpartijen. Lukt dit niet, onderzoek dan de mogelijkheid om de ruimte om te zetten naar woningen. Want die mogelijkheid is zeker aanwezig.

-Een tijdelijke invulling als overdekte markt, wereldbazaar of kledingbank kan als marketing instrument gebruikt worden, maar geeft ook het pand weer een functie in de wijk en brengt weer leven in het gebied.

Al brainstormend ontstonden er voor de invulling volop ideeën. Een kleine bloemlezing: een algen of hennepkwekerij, McDonalds, kledingbank, sportschool & fysiotherapeut, distributiecentrum voor webwinkels, uitvaartcentrum, een stadswerkplaats, een recycling centrum, woningen of de action?

Maar die invulling zal uiteindelijk niet bepaald moeten worden door de deelnemers van het labLOKAAL, maar door de toekomstige gebruikers. Voor Steelande misschien toch een kleine wake-up call dat het pand zichzelf niet gaat verhuren en dat een rendabele invulling lastiger zal worden dan gedacht. Directeur-bestuurder Wim Nolden adopteerde het idee om een jaar de tijd te nemen om het pand actief te promoten en te zoeken naar een geschikte invulling. Steelande staat open voor een meer maatschappelijke benadering van de ruimte en ziet vooral kansen bij kleine ondernemers. Het aanbod van twee deelnemers om deze te benaderen door middel van een krijtdag/ondernemersroute werd dan ook met veel enthousiasme ontvangen. En daarmee heeft het labLOKAAL een mooi concrete uitkomst: begin 2014 open huis in Noorderstraat 139!

Heeft u ook een leegstandscasus waar u wel wat advies of beweging bij kunt gebruiken? Informeer naar de mogelijkheden via info@roegenroem.nl

Gedreven, verbindend en inhoudelijk thuis in zowel het sociale als het fysieke domein. Was van 2012 tot 2015 projectleider bij Roeg & Roem.

Bekijk al onze bloggers