Vraag bewoners eens wat ze missen in hun wijk en verbaas je dan niet als het antwoord kunst blijkt te zijn. Deze vraag werd een aantal jaren geleden in de wijk Corpus den Hoorn in Groningen gesteld en het resultaat is nu te zien.

De realisatie van een wens

Bij het uitrollen van het eerste Nieuw Lokaal Akkoord (2007 t/m 2010) werden de wensen van de bewoners van Corpus den Hoorn opgehaald. “Kunst in de wijk” werd hierbij vaak genoemd. De betrokken buurtbewoners en professionals kwamen al snel tot de conclusie dat het noemen van kunst en het komen tot realisatie daarvan wel iets totaal anders is. Want waar begin je eigenlijk? Locatie? Soort kunstwerk? Budget? Gelukkig is die expertise in Stad in huis: Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen werd benaderd voor ondersteuning. Een lang, maar bovenal leuk & interessant proces volgde. Frank Havermans werd als kunstenaar geselecteerd voor het realiseren van een kunstwerk aan de Hoornsedijk. Zijn idee achter het kunstwerk is gebaseerd op een ouderwets praathuis: “ Praathuizen zijn door de tijd heen langzaam verdwenen en dat is jammer omdat even een praatje maken met bekenden of vreemden naast al onze moderne communicatietechnieken een oerbehoefte is die nooit zal verdwijnen. Ik probeer met dit praathuisje een traditie te herstellen”. In september 2012 is het kunstwerk, genaamd KAPKAR, feestelijk geopend.

Een bedankje voor de buurt

Woningcorporaties Nijestee en De Huismeesters hebben in de afgelopen tien jaar in het gebied tussen de Boerhaavelaan en de Kochstraat veel woningen gesloopt en nieuwe woningen gebouwd. Als bedankje voor de (bouw)overlast en de goede samenwerking wilden ze de bewoners graag een kunstwerk aanbieden.

Het CBK Groningen schreef speciaal hiervoor een masterclass uit. Negen kunstenaars gingen de wijk in, lieten de omgeving op zich inwerken en spraken met bewoners. Hun voorstellen presenteerden ze aan een jury en het ontwerp van Lena van der Wal werd uitgekozen. Zij had als idee om de zeer diverse huiskamers die achter de eentonige gevels van de eengezinswoningen schuilgaan letterlijk op straat te zetten. Hierdoor wil ze huiselijke ontmoetingsplekken creëren in de openbare ruimte. In november 2012 werden de straatkamers feestelijk in gebruik genomen. Nieuwsgierig geworden? Kom gerust een keer kijken achter de galerijflats aan de Boerhaavelaan.

Terugkeer van een oude bekende

De lezende pinguïn van Klaas van Dijk was even weg uit de wijk als gevolg van de wijkvernieuwing, maar is sinds kort weer te bewonderen in de entree van de nieuwbouw van de Boerhaaveschool.

Genoeg redenen om binnenkort eens keer door Corpus den Hoorn te fietsen en deze geslaagde voorbeelden van kunst in de wijk in het echt te bewonderen!

Marieke Zomer is wijkcoördinator bij Nijestee. Ze houdt van aan-, op- en doorpakken. Ze staat open voor ideeën van bewoners en haalt energie uit de contacten met bewoners

Bekijk al onze bloggers