De eerste Dag van de Daadkracht is een feit. Een dag voor en door initiatieven, klein en groot. We hebben mensen in de krimpgebieden van Groningen die zich inzetten voor de leefbaarheid van dorp of buurt zijn op de kaart gezet. Letterlijk.

Na een lunch van de Daadkracht afgelopen jaar, waar de beleidsnota ‘Ruimte voor Daadkracht’ werd gepresenteerd, in 2014 een groot evenement om daadkracht te vieren. In de nota wordt de belangrijkheid van bewoners en maatschappelijke organisaties voor de krimpgebieden beschreven. Zij verdienen ruimte en aandacht. Zij doen namelijk, zonder dat veel mensen dat weten, goede dingen voor de leefbaarheid van onze provincie.

De initiatieven die zijn gestart in de krimpgebieden zijn gevraagd hun initiatief – en goede daden – te delen met de wereld. Maar liefst veertig initiatieven hebben zich aangemeld om hun ideeën en kennis te delen met de bezoekers. Ze hebben flink uitgepakt. De een had koffie en taart, de ander een welkomstcomité en weer een ander had prachtige verhalen. Deze mensen zijn betrokken. Er is ontzettend veel energie bij ze terug te vinden. Ze doen hun best voor dorp of buurt, fantastisch! Met trots zetten zij hun deuren open op de 21ste. Roeg & Roem zorgde voor de praktische organisatie.

Voor deze eerste editie is er ontzettend veel aandacht geweest voor de initiatieven op regionale en nationale media. Dagblad van het Noorden, RTV Noord, nu.nl, Radio 3fm, gemeente pagina’s en allerlei regionale media hebben de initiatieven genoemd. Ook zijn een aantal van de initiatieven verwerkt op de Ideeënbank, waar (potentiële) initiatiefnemers terecht kunnen voor inspiratie en kennis. Al met al, verdiende aandacht voor die Daadkracht!

Heel duidelijk werd, voor ons in ieder geval, wat de initiatieven betekenen voor een gemeenschap. In Godlinze bevindt zich bijvoorbeeld het Inloopcafé. Hoewel dit een klein initiatief is, heeft het een grote impact in het dorp. Wekelijks wordt een ontmoetingsmoment geprikt. Inwoners kunnen er terecht met allerlei vragen. Of voor de gezelligheid. Of voor een kopje thee.

Wat is daar zo bijzonder aan zou je zeggen? Het is reuze belangrijk! Met deze ontmoetingen wordt sociale cohesie in het dorp behouden. Dit werkt niet alleen preventief op veel vlakken, het maakt het ook tot een dorp waar niemand weg wil.

Ook een klein maar fijn initiatief is De Ruilwinkel in Westerwolde. Hier is het ruilen herontdekt. Winkelen kan hier zonder geld, zolang je maar iets te bieden hebt. Met spullen van zolder of je zet je talenten in als ruilmiddel. Een prachtig sociaal initiatief.

Op de Dag van de Daadkracht lag de kennis van de initiatiefnemers voor het oprapen. Maar wij vergeten hen niet! Op 20 september gaan we de Dag van de Daadkracht feestelijk afsluiten met de initiatiefnemers. Dan is er gelegenheid om als initiatiefnemers van elkaar te leren. Een leuke en leerzame afsluiter van de eerste Dag van de Daadkracht.

Deze initiatieven houden buurt en dorp leefbaar. Ze zijn ontzettend belangrijk. De Dag was bedoeld om mensen te inspireren ook een initiatief te beginnen.

Daarom zeggen wij: op naar volgend jaar!

Mathilde was in 2014 trainee bij Roeg & Roem.

Bekijk al onze bloggers