Marian van Voorn is sinds een paar jaar weer meer gaan spelen. “Omdat ik het leuk vind. Ik word er blij van.” Spelen werkt niet alleen bevrijdend, het heeft ook zeker nut. Niet elk idee is meteen goed, dat ontdek je met spelen. Je leert door fouten te maken en daarop voort te borduren, zowel in ons persoonlijke leven als in ons werk. Als supporter van Roeg & Roem vertelt Marian hier meer over in onderstaand artikel.

Nooit te oud

Ik merkte dat sommige acties soms tot verbazing leidden van anderen. Eén van die acties was bijvoorbeeld de #rokjesdag #krijtactie samen met Roeg & Roem een paar jaar geleden. We wilden de openbare ruimte in het zonnetje zetten. Dus hebben we de Grote Markt en later dat jaar het Damsterplein ingekleurd met krijt. Kinderen twijfelden niet en deden meteen mee. De volwassenen, die waren wat moeilijker mee te krijgen.

En dit is niet het enige voorbeeld. Tijdens workshops mijden deelnemers in eerste instantie de grote tafel waar Lego op ligt. Of beginnen ze met wat schaamte en weerstand te knippen en plakken. Fascinerend. Waar we vroeger geen genoeg van konden krijgen (iets later op bed willen, of zelfs onder het dekbed toch nog even doorspelen zonder dat je ouders het doorhadden), is nu schaamte geworden? Ik ben me in spelen gaan verdiepen. Je leest eens wat boeken en artikelen en kijkt TedX filmpjes etc. En het is wetenschappelijk bewezen: spelen is hartstikke goed voor je! Dieren bijvoorbeeld, die spelen. Dat betekent dat ze op dat moment niet kunnen jagen. Ze spelen in plaats van overleven. Dan moet er toch een voordeel aan zitten?

Bevrijdt van vaste patronen

Spelen is niet alleen maar met Lego of klei spelen. Spelen is het uitproberen van nieuw gedrag en gedachten. Het bevrijdt ons van bestaande patronen. Met spelen, hoe oud we ook zijn, buigen we de realiteit van onze dagelijkse leven en de bestaande orde. Terwijl we dat doen ontspruiten er nieuwe ideeën. Spelen creëert nieuwe neurale verbindingen en test ze uit. Niet elk idee is meteen goed, dat ontdek je met spelen. Je leert door fouten te maken en daarop voort te borduren. Als we stoppen met spelen, stoppen we met ontwikkelen. Persoonlijk, maar daarmee ook als bedrijf of organisatie. Hoe vaker je even speelt, hoe makkelijker het je af gaat.

Bang om te spelen

De wereld is vol van spelen, het zijn kleine dingen, je moet jezelf alleen openstellen om die invloeden naar binnen te laten en ze te waarderen. Begin klein; dagdroom eens weg over wat anders zou kunnen, hoe je dat zou willen. Dans eens op je lievelingsliedje op zondagochtend. Koop eens een tijdschrift dat je anders nooit zou kopen en leer iets nieuws. Zoek een object in kantoor en bedenk eens wat je, naast de bedoelde functie, er nog meer mee zou kunnen. Eet iets, dat je nog nooit eerder hebt gegeten. Op weg naar huis, let eens op alles met de kleur oranje. Wedden dat je opeens heel veel dingen ziet die je nog nooit eerder hebt gezien? Of doe dit samen met je collega tijdens de lunchwandeling (en ga wandelen!), nog leuker!

Ga eens ergens anders vergaderen. In het zwembad, bij de Ikea, of in een koffietentje. Je weet dat er daardoor een ander gesprek ontstaat. Waarom doen we het dan niet vaker? Wees vooral niet bang, angst en spelen gaan niet samen.

Roeg & Roem? Spelen op inhoud!

Spelen is ontdekken, plekken en dingen waar je nog niet eerder bent geweest of niet kent. Door te spelen ontwikkel je vaardigheden, die je weer heel goed in je dagelijkse leven kunt gebruiken. Door te spelen komen hormonen vrij die depressie tegengaan. Spelen is het begin van innovatie. Dus waarom zouden we niet meer spelen?

Roeg & Roem weet altijd op een speelse manier vraagstukken bij de kop te pakken. En daarom ben ik natuurlijk supporter van Roeg & roem!

Wie is Marian?

Met haar bureau Hoppa begeleidt Marian processen waar het gaat om een sprongetje vooruit maken. Op individueel niveau of een groep mensen (team, afdeling of bijvoorbeeld een bewonerscollectief). Met als uitgangspunt dat je het uiteindelijk zelf moet doen.

Tips van Marian:

Volgens Dien maak je plannen niet achter je bureau. Daarom gaat ze graag op pad om te horen en zien wat er speelt in de noordelijke roemte. Ze heeft haar eigen studio voor sociaal ruimtelijke vraagstukken en werkt sinds 2015 als projectleider bij Roeg & Roem. Dien verbindt en prikkelt en denkt graag buiten gebaande paden.

Bekijk al onze bloggers