Op 12 april organiseerde Roeg & Roem een FANdiner in de Biotoop in Haren. Een aantal enthousiaste noorderlingen kwamen samen om de gedachten over het Noorden eens de vrije loop te laten. Wat ons betreft was het een zeer geslaagde avond met mooie verhalen en verassende ideeën die werden vastgelegd door sneltekenaar Reinoud Bekkema.

Mono-realiteit

Soms hebben we een ‘buitenstaander’ nodig om ons te wijzen op de kwaliteiten en kenmerken van het Noorden. Op deze avond nam Erik Wong deze rol op zich. De grafisch ontwerper uit Amsterdam richtte in 2009 Wongema op in het kleine dorpje Hornhuizen. Een creatieve broedplaats voor studenten en werkers, een tijdelijke verblijfsplek en een dorpscafé. Met de zeedijk op de achtergrond is het met recht ‘a home at the end of the world’. Iedereen die hier komt voelt de sensatie van deze plek, vertelt Wong. In de stad gebeurt er van alles tegelijk, je hebt het gevoel altijd iets te missen. In Hornhuizen vliegt een vogel van de ene boom naar de andere en dat is het. Deze mono-realiteit fascineert en inspireert, aldus Wong. Krimp drukt een stempel op de regio, geeft het een negatief imago. Maar het geloof in de kwaliteit van de plek staat boven krimp. De mensen die hier wonen zijn geen achterblijvers maar gebiedsdragers, generatie na generatie. 

Het Noorden is emotie

De aanwezigen waren vooraf gevraagd hun ideeën te pitchen. De collegezaal in het oude universiteitsgebouw was een mooie setting voor deze Roege Praat. Opvallend was dat behalve visies en ideeën er ook veel ervaringen en herinneringen werden gedeeld. De verbondenheid met het Noorden is groot, kunnen we gerust concluderen.

Durf te doen

In het Noorden hebben we letterlijk en figuurlijk ruimte om op zoek te gaan naar innovatie op alle vlakken. Er werd zelfs gepleit voor disruptieve innovatie. We moeten niet bang zijn voor technologie, we zouden hier juist meer mee moeten experimenteren. Het Noorden als proeftuin met technische snufjes die nu nog futuristisch lijken, maar die voor onze kinderen de gewoonste zaak van de wereld zullen zijn. Hoewel deze ideeën veel enthousiasme opriepen, was er ook een tegengeluid. Langzaam groeien is niet erg, we moeten uitgaan van de kwaliteiten die we hebben. 

Nieuwe uitdagingen

De wereld verandert. We hebben te maken met een onvoorspelbare economie, er is een verlangen naar een duurzame wereld en we verschuiven van gebruik naar bezit. De technologie gaat met sprongen vooruit en de ontwikkelingen in de mobiliteit gaan snel. Het is ongekend wat er staat te gebeuren en wij zijn daar onderdeel van, aldus Rein Swart. Het circulaire gedachtegoed biedt een goede basis voor de toekomst. Met vechten voor je dromen en passie komen we ver.

Lees ook de column van Liesbeth van de Wetering over het Noorden als gedeelde liefde en gedeeld belang die zij voorlas op het FANdiner.

Volgens Dien maak je plannen niet achter je bureau. Daarom gaat ze graag op pad om te horen en zien wat er speelt in de noordelijke roemte. Ze heeft haar eigen studio voor sociaal ruimtelijke vraagstukken en werkt sinds 2015 als projectleider bij Roeg & Roem. Dien verbindt en prikkelt en denkt graag buiten gebaande paden.

Bekijk al onze bloggers