De Doorgeefcamera gaat dit jaar op pad langs de gemeenten in Friesland, Groningen en Drenthe. Met het LPB congres voor wijkprofessionals eind november 2014 in Groningen in zicht en ontwikkelingen als participerende overheden en decentralisaties, voldoende redenen om daar eens een kijkje te nemen. Zo brengen we het wijk- en dorpsgericht werken van de noordelijke gemeenten in beeld. Wat gebeurt er allemaal in steden, dorpen en wijken? Hoe zien professionals hun nieuwe rol? De Doorgeefcamera laat ‘t zien!

In gemeente De Wolden zetten de laarsjes hun eerste stappen in Veeningen. Veeningen is een echt plattelandsdorp met een fraai dorpshart. Dat het dorpshart er zo mooi uitziet, komt door de grote inzet van inwoners. Zij bouwden samen aan een belevingspad, gaven het terrein achter het dorpshuis een opknapbeurt, legden een fitnessparcours aan en er kwam sportkooi. Natuurlijk deden ze dat samen met de gemeente (en andere eigenaren), maar het initiatief ligt duidelijk in het dorp zelf. En dus begonnen daar met recht de laarzen met hun verkenning.

Daarna gingen ze door naar de Julianaweg in de Wijk. Lange tijd ervoeren veel weggebruikers deze doorgaande weg  als onveilig. En dat terwijl er aan de weg een verzorgingshuis ligt en veel ouderen graag een wandelingetje maken naar het prachtige historische centrum. Na veel overleg, bijeenkomsten en tekensessies liggen er nu brede trottoirs, wordt er minder hard gereden en zijn er mooie overgangen van weg naar stoep. Hier bedachten aanwonenden en de gemeente samen de oplossingen.

Na het stadse de Wijk, vertrokken de laarsjes naar het groene lommerrijke Koekangerveld. Daar ligt het Struunpad. Dit pad laat bezoekers zien hoe mooi de natuur is en hoe belangrijk zorg voor je omgeving is. Met educatieve en speelse opdrachten is de wandeling leuk voor groot en klein. Het pad is aangelegd door inwoners, die als doel hebben zo veel mogelijk mensen te verleiden met deze bijzondere natuurbeleving. De gemeente ondersteunt onder meer met publiciteit.

De laarsjes eindigden in Echten. Vlakbij het statige Huize Echten verschijnt het Kraaienbosch, een belevingspad vol natuurlijke spelmaterialen. Enthousiaste inwoners uit Echten namen het initiatief en toveren het oude landgoedbos om tot een goed begaanbaar wandelbos. Kinderen kunnen er van alles ontdekken. Bijzonder is het gedeelte waar je al je zintuigen leert prikkelen. Dit gedeelte is er speciaal voor bezoekers met een visuele of lichamelijke beperking.

De oorsprong van de initiatieven ligt in De Dorpsvisies die de dorpen de afgelopen jaren maakten. In De Wolden hebben alle 17 dorpen een Dorpsvisie. Die visie geeft weer wat inwoners belangrijk vinden. Hoe is en blijft het prettig wonen en werken in je eigen buurt? Dat staat in de visies centraal. Bij afronding van de visie kreeg elk dorp een bedrag mee om een eerste activiteit uit te werken. De laarsjes laten je zien wat er is opgebouwd.

Deze architect is doortastend, creatief en resultaatgericht. Een goede leefomgeving is waar het volgens haar om draait, helemaal wanneer dit samenkomt op ruimtelijk én sociaal vlak. Annette was van 2012 tot 2015 projectleider bij Roeg & Roem en nu werkzaam als architect bij TWA architecten.

Bekijk al onze bloggers