Tijdens de slotavond van de Duurzame Dorpen Verkiezing waren we te gast in een prachtige boerderij in ‘t Waar, Waarkunst genaamd. Een prachtige en veelzijdige plek. Naast een galerie en een beeldentuin, wordt de locatie ook gebruikt voor bijeenkomsten en als huiskamer restaurant. We zijn erg gastvrij ontvangen in de recentelijk verbouwde schuur. De moeite waard om eens een kijkje te nemen.

De avond begon met een enthousiaste presentator, die de genomineerden op het podium ontving. Tien plannen werden één voor één gepitcht aan het publiek. Lekker kort maar krachtig, het moest binnen twee minuten. De een had een filmpje, de ander een goed verhaal.

Maar liefst zeven van de tien genomineerden ontvingen een prijs! Gedeputeerde Staghouwer reikte deze uit. Naast de hoofdprijs voor Schouwerzijl werden de initiatiefnemers uit Blauwestad (boomgaard), Westerwijtwerd (bijendorp), Slochteren (energiecollectief), ‘t Zandt (ontdekkingstuin) en Zuidhorn (duurzame hangplek) beloond met een financiële bijdrage en/of coaching. Volgens de jury stak Schouwerzijl boven zijn concurrentie uit omdat ze heldere doelen en werkwijzen hebben en een realistisch plan. Natuur, milieu en een hoge fun-factor gaven de doorslag. Ook de grote saamhorigheid in het dorp werd als belangrijke factor gezien.

Maar ook het publiek had ook nog een stem uit te brengen! Op traditionele wijze, met aardappelen, werd er gestemd voor de publieksprijs. Deze ging naar de ontdekkingstuin in ‘t Zandt. Zij gingen naast de gewonnen coaching ook naar huis met een cheque van € 2.500.

Gedeputeerde Staghouwer kijkt terug op een geslaagde verkiezing. “Het zijn niet alleen de prijswinnaars die geholpen zijn. In aanloop naar de verkiezing zijn bijeenkomsten en workshops georganiseerd om initiatiefnemers te helpen bij het vormgeven van hun plan. Zij kunnen hiermee aankloppen bij andere financiers.” Via de Facebookpagina van de Duurzame Dorpen Verkiezing is het mogelijk de initiatieven op de voet te volgen.

Op naar een volgende DUDO!

 

Mathilde was in 2014 trainee bij Roeg & Roem.

Bekijk al onze bloggers