Wanneer

21 september 2017

Hoe laat

13:30 - 16:30

Waar

De Kouwe, Drachten

Voor professionals in het sociale domein wordt informeel contact met bewoners steeds belangrijker. Denk aan de huidige structuur van gebiedsgericht werken. Maar ook aannemers en technische diensten komen veel achter de voordeur en kunnen daarmee een belangrijke signaleringsfunctie vervullen. Niet alle professionals zijn gewend of opgeleid om dit soort gesprekken aan te gaan. Hoe kom je in contact met de buurt? Hoe kom je tot een constructief gesprek? Tijdens deze workshop krijg je handvatten aangereikt van ervaren welzijnswerker Daniël Pit én kun je meteen oefenen.

Straatvrees

Daniël Pit schrijft in zijn blog ‘Straatvrees’ dat het steeds belangrijker wordt mensen aan te spreken in hun eigen leefomgeving, bijvoorbeeld om informele netwerken in kaart te brengen en te verstevigen. Zo opereer je letterlijk en figuurlijk dicht bij je doelgroep. Maar van bureau naar buurt is zwemmen. Hoe positioneer je je? Je moet ontdekken wat wel en niet werkt om bij mensen aan te sluiten. Volgens Daniël heb je al winst als er een ontspannen contact is. Het contact zelf moet het doel zijn, niet beleidsstukken en agendapunten.

Hoe ziet de middag eruit?

Deze middag vindt plaats midden in een wijk in Drachten. De perfecte plek voor een straatpraatje. We starten de middag om 13.30 uur.

Deel I:
In het eerste deel van de middag is er ruimte voor het delen van ervaringen. Waar loop je tegenaan, wie ben ik als professional en waarom doe ik dit? Daniël Pit haakt hier in zijn verhaal op in. Hij is naar eigen zeggen door schade en schande wijs geworden en vertelt over zijn eigen ervaringen. Op prikkelende wijze biedt hij een aantal handvatten voor het aanknopen van een gesprek.

Deel II:
Tijd om zelf aan de slag te gaan en de lessen en tips op een ongedwongen manier in de praktijk te brengen. We ronden af met een afsluitend gesprek. Hoe is het gegaan? Wat was de belangrijkste tip voor jouw vandaag?

Een paar eerste tips geeft Daniel in zijn artikel ‘Aan de praat, 3 tips voor een gesprek in de buurt’, lees het hier.

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die (opnieuw) vertrouwd willen raken met het aanknopen van een informeel gesprek in de buurt. Je kunt je individueel opgeven of als team vanuit je werk. Aan het eind van de middag heb je een aantal concrete handvatten gekregen én heb je dit ook kunnen oefenen.

Doe je mee?

Wil je aan de slag met straatpraat? Meld je dan aan via onderstaand inschrijfformulier. De kosten voor deze middag zijn EUR 65,– (excl. BTW). Is jouw organisatie FAN van Roeg & Roem, dan doe je mee voor de helft van de prijs.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust!

* Verplichte velden
De Vogelweide 5, 9201 SZ Drachten

Volgens Dien maak je plannen niet achter je bureau. Daarom gaat ze graag op pad om te horen en zien wat er speelt in de noordelijke roemte. Ze heeft haar eigen studio voor sociaal ruimtelijke vraagstukken en werkt sinds 2015 als projectleider bij Roeg & Roem. Dien verbindt en prikkelt en denkt graag buiten gebaande paden.

Bekijk al onze bloggers