Wanneer

29 januari 2015

Hoe laat

13:00 - 17:00

Waar

Dorpshuis Schoonoord

Donderdag 29 januari organiseert Roeg & Roem een praktische middag over ambities en dilemma’s bij participatie in dorps -en wijkvernieuwing.

Gemeenten en corporaties proberen bij dorps- en wijkvernieuwing steeds meer kleinschalig en bottom-up te werken. Concreet betekent dit dat bewoners steeds meer keuzes zelf mogen maken. De ambities zijn daarbij vaak hoog en de beoogde rol van de bewoner groot.

Voor deze bijeenkomst duiken we nu eens niet in de succesverhalen, maar onderzoeken we onder leiding van Gaaike Eeuwema de dilemma’s die we tegen komen bij participatie. De corporaties Accolade, Lefier en Woonservice geven een kijkje in de ‘participatiekeuken’ en vertellen niet alleen de goede voornemens, maar nemen je ook mee in hun dilemma’s.

Welke vraagstukken zijn ze tegen gekomen? Waar begint en waar eindigt participatie? Willen alle bewoners wel zo actief participeren? Wat levert het op voor het project en voor de betrokkenen? En hoe verhouden de participatieambities zich tot de lange termijndoelstellingen van de organisatie en waar wringt dat soms?

 

Deze middag leggen we de vinger op de zere plek, wisselen we ervaringen uit en voeren we de dialoog met elkaar over de verhouding van ambities en realiteit bij participatie in de dorps -en wijkvernieuwing.

Optionele rondleiding Schoonoord
In Schoonoord heeft Woonservice meerdere projecten in ontwikkeling. Naast een klassieke vorm van herstructurering van seniorenwoningen achter het zorgcentrum Ellertsveld mogen bewoners van verouderde 2^1-kappers zelf kiezen of zij hun vertrouwde woning willen laten vervangen door een levensloopbestendig exemplaar.  Een mooi experiment wat in de Ellertstraat begon en inmiddels al op meerdere plekken door Woonservice met succes is ingezet (o.a. Klijndijk, Tweede Exloërmond en Westerbork) onder de noemer verversen.  Aan de Hazekampstraat is mooi te zien wat het effect is van bewonerskeuzes: een deel van de bewoners deed mee, anderen nog niet. Bewoners hadden keus in gevelindeling, kleur van dakpannen en bakstenen. Aan de Hazekampstraat is de nieuwbouw voor de eerste bewoners gestart. Zelf kijken? Geef je dan ook op voor de optionele rondleiding. We starten om 13.00 uur vanuit het dorpshuis.

Wat ?           Werksessie over dilemma’s bij participatie

Wanneer?   29 januari 2015

Tijd?             13:00 – 17:00   (zonder rondleiding 14:00 u)

Waar?          Dorpshuis Schoonoord, Kerklaan 9 in Schoonoord

Voor wie?   Professionals en bewoners in de dorps -en wijkvernieuwing (corporaties, gemeente, bewoners(organisaties), huurdersverenigingen, wijkbedrijven)

Kosten?       € 25 (ex BTW) voor FANs en € 50 (ex BTW) voor niet-FANs

Gedreven, verbindend en inhoudelijk thuis in zowel het sociale als het fysieke domein. Was van 2012 tot 2015 projectleider bij Roeg & Roem.

Bekijk al onze bloggers