Geslaagde slotavond Duurzame Dorpen Verkiezing!

geplaatst op 29 maart 2012 door

Afgelopen woensdagavond 28 maart werd in Dorpshuis Tonegido in Hellum de uitslag van de Duurzame Dorpen Verkiezing bekend gemaakt. De tien deelnemende projecten werden eerst gevraagd hun projecten nog te verkopen aan het publiek. Dit was niet alleen voor de publieksprijs relevant, maar ook een mooie mogelijkheid om enkele sleutelfiguren in het publiek van organisaties die duurzaamheidsprojecten te kunnen bereiken. Zoals de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, de Milieufederatie en het Loket Leve(n)de Dorpen van de Provincie.

Alle projecten waren stuk voor stuk mooie initiatieven en werden met veel enthousiasme ontvangen. Echter er waren twee projecten die met zoveel bezieling en enthousiasme werden gepresenteerd

dat zij onder het publiek veel draagvlak genoten. Studio 0598, een project uit Hoogezand om een studio in te richten waar jongeren samen muziek kunnen maken en opnemen. Zij richten zich voornamelijk op de “Urban”muziekscene. Dan was er het tweede project: De Rijdende Popschool. Een bus, met docent en allerlei muziekinstrumenten aan boord, die langs de dorpshuizen bij de verschillende gemeenten rijdt om muziekles te geven aan kinderen en ze laten spelen in bandformaties.

Het was snel duidelijk dat het publiek de maatschappelijke duurzaamheid belangrijker achtte dan energetische duurzaamheid. Daarnaast waren dit twee culturele projecten. Wellicht dat door de bezuinigingen van het huidige kabinet op cultuur, dat deze twee projecten op meer sympathie konden rekenen bij het publiek.

‘Helaas kan er maar één de winnaar zijn’ en won Studio 0598 met slechts twee biologische aardappellengtes verschil. Daarnaast was Studio 0598 al eerder deze avond in de prijzen gevallen en hadden ze ook coaching van adviesbureau Summersalt gewonnen.

Het project ‘Van Grond tot Mond’ uit Haren won samen met ‘Duurzame Energie voor De Pompel’ uit Overschild de hoofdprijs van €3000. Het project ‘Van Grond tot Mond’ had op een slimme manier verschillende deelprojecten in de buurt aan elkaar gekoppeld en daar één mooi project van gemaakt. De andere winnaar, ‘Duurzame Energie voor De Pompel’, een project waar dorpshuis De Pompel in Overschild door de gemeente wordt overgedragen aan het dorp. Het dorp heeft daarvoor een plan met duurzaamheidsmaatregelen en een opstartkapitaal nodig. Daarnaast kan dit laatste project als voorbeeld dienen om het rest van het dorp ook te bewegen om duurzaamheidsmaatregelen te nemen.

Dan had je nog een winnaar: De Dorpsboekenkast in Froombosch ontving een bijdrage van €1.000. Na het verdwijnen van de bibliotheek en bibliobus zijn alleen nog op grote afstand boeken te leen. In het dorpshuis worden nu door het dorp zelf boekenkasten geplaatst waarin de dorpsbewoners hun oude boeken kunnen zetten.

Na deze inspirerende avond met mooie winnaars, is het duidelijk dat in het huidige economisch klimaat burgerinitiatieven weer meer in opkomst zijn. De avond kent dan ook geen verliezers. De passie waarmee alle projecten zijn opgezet, zullen zeker de kans vergroten dat deze projecten ook zonder prijs gerealiseerd kunnen worden.

Er gaan al stemmen op om deze verkiezing verder uit te bouwen en voor de gehele provincie Groningen uit te zetten. Dit is een mooi streven en zal alleen nog maar tot meer goede initiatieven leiden.

Laat DUDO 2013 maar komen!

Michiel Mulder

trainee van trainee traject jong talent, 2011 van lefier, 2012 van van Wijnen