35-minners; uitvernieuwd?

geplaatst op 13 maart 2012 door

Donderdag 8 maart jl. namen ruim 60 noordelijke dorps- en wijkvernieuwers onder de 35 jaar deel aan de eerste Roeg en Roem & Jong-dag.

Het idee voor deze ‘#RRjong’  was ontstaan op een YURPS- dag, de dag voor Young Urban Renewal Professionals van het landelijke kenniscentrum KEI. KEI organiseert deze dag jaarlijks om stedelijke vernieuwers onder de 35 bij elkaar te brengen. Er zijn workshops en discussies waar rond de 100 jonge dorps- en wijkvernieuwers uit het land actief aan mee doen.

Het geheim van de succesformule is simpel: de leeftijdsgrens die meer en minder ervaren collega’s scheidt. Niet alleen durven de 35–minners meer te zeggen, hardop te twijfelen en te vragen. Ook ontstaat er gezamenlijke energie om nieuwe oplossingen uitdagingen aan te pakken. Zonder dat er meteen een realistische 35-plusser zegt dat ze die oplossing al eens geprobeerd hebben…

Op zo’n landelijke YURPS-dag kwamen vier noordelijke 35-minners met elkaar in contact. Voor dag en dauw stapten zij op hun vrije dag in de trein naar Rotterdam. De dag was inspirerend, leerzaam en – niet onbelangrijk – gezellig. Maar moest dit zo ver weg? Kon dit niet ook noordelijk georganiseerd worden?

Roeg & Roem pakte deze taak op met trainees van het Traineetraject Jong Talent en afgelopen donderdag was het zover: jonge werknemers van gemeenten, corporaties, welzijnsinstellingen, ingenieurs- architectenbureaus of bouwbedrijven uit alle hoeken van het noorden reisden af naar het ICO kunstencentrum in hartje Assen.

Janneke Klijn, actief voor Roeg & Roem en directeur van Wold & Waard trapte af door terug te kijken op de momenten dat zij zelf daadwerkelijk vernieuwend had gewerkt en was gegroeid. Dat waren geen gemakkelijke momenten, daar horen groeikrampen bij. Zij prikkelde de jonge aanwezigen door hen te wijzen op een reflex die zij veel ziet bij jongeren. Namelijk om in een warm, ondiep bad, in plaats van in het koudere, diepe water te springen. Dagvoorzitter Tijmen Hordijk, procesmanager bij KAW architecten en adviseurs en net 35 geworden, bevestigde dit door terug te kijken op zijn sprongen in het diepe. Die kwamen op momenten dat hij bij zichzelf bemerkte dat hij diegene was die zei: “…dit hebben we al eens gedaan.”

Kortom; durf te springen en te spartelen, maar verlies je frisse energie niet!

Met die wijze en soms confronterende woorden, mengden de deelnemers zich om twee workshops te volgen. Fans en supporters van Roeg & Roem verzorgden de workshops.

Tijdens de plenaire terugkoppeling en daarna de borrel, werden er twee conclusies getrokken. Nee, we zijn nooit uitvernieuwd in de dorps- en wijkvernieuwing. En als je dat idee wel hebt, is het tijd om van bad te wisselen. En: Nee, we zijn nooit uitvernieuwd zolang we elkaar blijven ‘bespatten’. Iedereen was het erover eens dat dit een zinnig, bereikbaar en leuk netwerk is dat actief moet blijven. Dus kunnen we ons allen aansluiten bij de Roeg & Roem-groep op linked in en de noord-afdeling van YURPS. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe activiteiten zoals de landelijke YURPS-dag elk najaar en volgend voorjaar hopelijk weer een nieuwe RRJONG-dag!

Tenslotte nog een aankondiging voor de verschillende 35-plussers die klaagden over leeftijdsdiscriminatie: in mei organiseert Roeg & Roem weer een kRoegdiscussie, dit keer staat de themavraag van #RRjong ‘Uitvernieuwd?’ opnieuw centraal. We hopen op een mix van sprekers en publiek van alle leeftijden!

 

Eva Vrieze